Despre Fier
Ce rol joaca fierul?
Fierul este un mineral din corpul uman care este foarte important pentru cladirea celulelor sangelui, transportul oxigenului, detoxifiere, crestere si dezvoltare si indeplineste multiple functii enzimatice si in sistemul imunitar.
Ce se intampla daca nivelul meu de fier este scazut sau nu am un aport suficient de fier?
Cand nu aveti suficient de mult fier veti observa ca sunteti obosit sau va simtiti slabit. Alte persoane va pot spune că aratati palid sau ca albul ochilor a devenit usor albastrui. Este posibil sa vi se ia respiratia, sa va simtiti ametit sau tulbure (mai ales cand stati in picioare), sa simtiti ca va e frig, sa aveti dureri de cap, sa pierdeti par sau sa vi se rupa unghiile usor. Atunci cand fierul devine prea scazut doctorul dvs. va poate spune că aveti anemie cauzata de lipsa de fier- acest lucru se intampla cand nu aveti destul fier să produceti celulele sangelui in mod normal. Daca deficienta de fier dureaza o perioada indelungata puteti să aveti probleme serioase cu infectiile, probleme de inima sau probleme cu sarcina, in cazul femeilor. Daca aveti nevoie de o interventie chirurgicala riscurile sunt mai mari si operatia este mai periculoasa dacă aveti deficienta de fier.
Ce alte simptome apar?
Alte simptome ale deficientei de fier includ:
- Limba umflată
- Pierderea poftei de mancare
- Depresie
- Dificultate in concentratie/gandire “inceata”
- Crampe la picioare/”simptomul picioarelor nelinistite” (resteless leg syndrome)
- Pofta de a manca gheata sau alte produse ne-alimentare (cum ar fii pamant, hartie, etc.)
Unde pot sa găsesc fier?
Fierul poate fii gasit atat in mancare cat si in suplimente alimentare. Cele mai bune surse alimentare de fier sunt carnea de vita, pui si de miel, peste/fructe de mare si galbenusul de ou.
Surse ne-animale de fier sunt fructele seci, fasolea si lintea, dar este foarte important sa stiti ca fierul din proteinele animale este absorbit mult mai bine decat cel din alte surse. Deasemenea exista si suplimente (solide sau pastille) de fier. In cazul deficientei de fier doctorul va recomanda cu siguranta suplimente de fier si o dieta corespunzatoare.
Alte lucruri importante
Daca aveti deficienta de fier este important sa va luati analizele cu regularitate. Cand luati fier, nu va recomandam sa il luati in acelasi timp cu suplimentele de calciu sau produse bogate in calciu, cum sunt produsele lactate- lasati cel putin 2 ore intre administrarea calciului si a fierului. In general este recomandat sa luati suplimentele de fier la mese bogate in mancare cu fier, cum este carnea.
Vitamina C. Vitamina C este cunoscuta ca un agent care faciliteaza absorbtia fierului. Vitamina C transforma fierul feric (Fe3+) in fierul feros (Fe2+) si formeaza un complex de acid ascorbic de fier. Intr-un studiu recent efectuat pe pacientii de gastric bypass s-a demonstrat ca in combinatie cu vitamina C fierul este mult mai eficace decat administrat singur in a reconstitui necesarul de feritin si nivelul de hemoglobina in pacientii anemici. O tableta contine 60 mg de vitamina C.
- Ferronyl® carbonyl iron- Pudra de fier din Ferronyl® carbonyl contine elementul de fier (Fe) cu concentratie de peste 98%. O proprietate fizica caracteristica feronilului este marimea mica a particulei de fier, considerabil mai mica decat in alte forme ale elementului fier. Din aceasta cauza feronilul are o biodisponibilitate umana mai ridicata decat alte forme de fier. Absorbtia neta de fier pe doza este de asemenea mai ridicata decat celelalte saruri de fier (ca de exemplu (Fe2+).
- Fumeratul de fier. Fumeratul de fier este o forma foarte bine tolerata si absorbita de fier, fiind cunoscut a fii ca unele dintre cele mai bine absorbite saruri de fier. Forma cea mai comun utilizata, sulfatul de fier, contine doar 20% din elemental de fier si este notoriu cunoscut pentru a cauza efecte secundare gastrointestinale. Prin contrast, fumeratul de fier contine 33% din elemental de fier si are efecte secundare mult mai mici. Absorbtia fumeratului de fier este crescuta prin prezenta vitaminei C.
- Short-Chain Fructoligosaccharides (FOS)- Fructoligosacaridele au fost studiate pentru abilitatea lor de a imbunatati absorbtia unor minerale selecte, incluzand fier, calciu si magneziu. In studii pre-clinice in animale, s-a demonstrat ca utilizarea FOS cu fier creste nivelul de feritin si ajuta in recuperarea din anemie. O tablea contine 10 mg de FOS.
- Gust excelent. Cand este vorba de fier, marea majoritate a suplimentelor au un miros si un gust neplacut, nu in cazul Bariatric Advantage! Veti fii placut impresionati sa vedeti ca suplimentele noastre nu au nimic in comun cu gustul suplimentelor ordinare de fier!
Pentru cat timp si in ce doza trebuie sa iau alte suplimente alimentare?
- 2-3 tablete de citrate de calciu pe zi pentru minim primii 2 ani dupa operatie, in combinatie cu suplimente de fier (1 tableta/zi), vitamina B12 (1 tableta/zi); dupa evaluarea medicala. Dupa operatie veti avea 4 controale in primii doi ani, 3 in primul an si 1 in al doilea an. In functie de rezultatele testelor facute este posibil ca doctorul sa va recomande sa luati suplimentele de calciu, fier si B12 pe o perioada mai lunga
- Complex multivitaminic (2/zi) pentru tot restul vietii!!!
- Suplimente proteice- sunt esentiale in primele 6-8 saptamani dupa operatie si recomandam incorporarea lor in alimentatia zilnica (in forma redusa, de exemplu shake-uri, batoane, biscuiti sau folosirea la gatiti a prafurilor proteice pentru a creste aportul zilnic de proteine dintr-un regim hipocaloric) pentru tot restul vietii.
- 3 multivitamine/zi pentru tot restul vietii
- 2-4 tablete de citrate de calciu, 1 tableta de fier, 1 tableta de B12 si vitamine suplimentare (vitamina A uscata, ditamina D uscata, zinc), in functie de recomandarea doctorului, pentru tot restul vietii!
- 2 multivitamine pe zi pentru perioada in care aveti inelul instalat
- Suplimente de fier, calciu si b12 in functie de recomandarea medicului.