Vitamine 2019-02-25T12:45:45+00:00

Vitamine

Deficiente nutritive pre-operator

Deficientele nutritive au fost evaluate atat inainte cat si dupa operatia bariatrica. In general, persoanele care necesita o interventie chirugicala au obiceiuri alimentare proaste si nu consuma cantitatea zilnica optima de fructe, legume si produse animale, necesare pentru a asigura o nutritie corecta. De fapt majoritatea studiilor nutritive se adreseaza perioadei pre-operatorii si identifica deficiente majore de vitamina B1 (tiamina), vitamina D, selenium, fier si zinc in candidatii pentru chirurgia bariatrica.

Un studiu relevant a fost efectuat in 2006 de Flancbaum L, Belsley S, Drake V, Colarusso T, Tayler E. pe 379 de pacienti evaluand pre-operator nivelul de albumina, calciu, vitamina D, fier, hemoglobina, vitamina B12 si tiamina. In medie s-au gasit urmatoarele deficiente pre-operator (cu variatii legate de etnicitatea si sexul pacientilor)

  • Deficienta de fier (43.9% din pacienti), si de feritina (8.4%)
  • Deficienta de tiamina (29%)
  • Deficienta de vitamina D (68.1%)

Deci inainte de operatie pacientii aveau deja insuficiente nutritive majore!

Un alt studiu efectuat de Madan AK, Orth WS, Tichansky DS, Ternovits in 2006 si publicat in jurnalul Obesity Surgery examineaza deficientele nutritive pe 100 de pacienti de bypass inainte si dupa operatie. Este important de retinut ca in acest studiu tuturor pacientlor li s-a cerut sa ia un complex multi-vitaminic generic dupa operatie. Rezultatele autorilor sunt expuse mai jos:

Nutrient % Deficienta pre-operator % Deficienta post-operator
(dupa administrarea unui complex multivitaminic generic
Vitamina A 11% 17%
Vitamina B12 13% 3%
Vitamina D 40% 21%
Zinc 30% 36%
Fier 16% 6%
Feritin 9% 3%
Selenium 58% 3%
Acid folic 6% 11%

Autorii concluzioneaza ca deficientele nutritive sunt frecvente la candidatii bariatrici inainte de operatie, si ca dupa operatie, chiar si dupa administrarea unui complex vitaminic generic, deficientele nutritive continua sa se evidentieze la pacienti. Din acest motiv pacientii bariatrici fac partea dintr-o categorie speciala, si nu pot fi tratati cu produse generice, avand nevoie de un nivel mai ridicat de proteine si nutrienti decat alti pacienti.

Deficiente nutritive pre-operator

Dupa operatia bariatrica corpul dvs. sufera schimbari majore care duc la insuficiente nutritive pentru tot restul vietii.

  • Taierea unei parti a stomacului (cum este in cazul operatiei gastric sleeve) sau inchiderea altei parti a stomacului (cum este in cazul operatiei gastric bypass) elimina complet sau anihileaza contributia unor celule care joaca un rol important in nutritie. De exemplu celulele care produc pepsinogen si rennin- enzime importante pentru digestia proteinelor, sunt eliminate si acesta este si unul dintre motivele pentru care sunt necesare suplimentele proteice.
  • Cantitatea de acid gastric produsa de stomac dupa operatie este incomparabil mai mica. Acidul gastric este important pentru absorbtia calciului, a fierului, a proteinelor si intr-o masura mai mica, a unor minerale si vitamine din complexul B.
  • Alti nutrienti sunt absorbiti direct de stomac, cum sunt cuprul si unii acizi grasi, iar un stomac micsorat nu-si poate indeplini toate functiile ca inainte de operatie.
  • Mancare diferita si mai putina: dupa operatie veti manca mult mai putin, in primele luni doar lichide si semi-solide si apoi mancare normala, suplimentata de proteine, in cantitati mici, avand un aport caloric de sub 1000 calorii. In acest caz nu puteti ingera natural mancarea de care aveti nevoie pentru a produce nutrientii necesari organismului, astfel creand deficiente.

Ce imi recomandati sa fac?

Inainte de operatie veti fi evaluat clinic si vi se va masura nivelul de vitamine si minerale din corp. In perioada pre-operatorie medicul va poate recomanda un complex multi-vitaminic, combinat cu un supliment de fier. De asemeni, doctorul va poate recomanda un regim hiperproteic combinat cu vitamine, care ajuta la reducerea riscurilor in urma operatiei de slabire si o recuperare mai rapida.

Recomandari Generale

Vitamina TIp de operatie
Gastric Sleeve
Gastric Bypass Inel Gastric
Despre Multivitamine 1 pe zi 2 pe zi 1 pe zi
Despre Calciu 1 pe zi 2 pe zi 1 pe zi
Despre Fier 1 pe zi 2 pe zi 1 pe zi
Despre B12 1 pe zi 1 pe zi 1 pe zi

Dupa operatie medicul dvs. va va recomanda atat un regim proteic de minim 6 – 8 saptamani cat si administrarea de suplimente nutritive specifice chirurgiei bariatrice.

In concluzie, inceperea unui regim vitaminic pre-operator este recomandat pentru majoritatea pacientilor de chirurgie bariatrica. Dupa efectuarea operatiei este recomandat sa consumati suplimente nutritive zilnic pentru a nu va compromite sanatatea.