Auzim despre mâncatul sănătos în stânga și-n dreapta. Din când în când mai apare câte o dietă minune. Din când în când ni se spune să renuntăm la carbohidrați, carne, zahăr, sare, grăsimi! Dar ce înseamnă mai exact să mănânci sănătos? Cu siguranță, putem spune ca a mânca sănătos este a alege nutrienții de care corpul tău are nevoie. Din păcate, la acest capitol nu intră poftele, pe care le vrea doar mintea noastră. Așadar, iată 14 metode să mănânci mai sănătos, pentru a-ti hrăni și corpul si mintea:
1. Fructe și legume
Protecție împotriva cancerului, sistem cardio-vascular sănătos, îmbătrânire în ritm lent – doar câteva dintre beneficiile legumelor! Alege să ai cel puțin 50% din fiecare masă cu legume și strecoară fructe în loc de desert!
2. Fără calorii lichide!
Nu zice nimeni să numeri caloriile, să faci liste! E chiar contraindicat! Mai bine întreabă-te de unde e mâncarea pe care o consumi și ce nutrienți are. Chiar și sucurile verzi cu efect “detox”, chiar și smoothie-urile din fructe sunt nesănătoase și asta pentru că se pierd fibre, deci rămâne doar zahărul ce este absorbit imediat. Și-n plus, când bei caloriile în loc să le mesteci, creierul tau nu primește
3. Mai multe fibre!
Fibrele te ajută să te simți satulă, să pierzi kilogramele în plus și să combați cancerul! În primul rând, dacă alegi pâinea, folosește cerealele integrale sau pseudo-cerealele și vei avea un aport mai mare de fibre. Apoi consumă legume muuulte!
4. Renunță la alimentele procesate
Fără aditivi, fără sodiu în exces, fără amidon, fără glucoză, fără siropuri, fără grăsimi nesănătoase, fără pesticide, fără antibiotice! Alege mereu mâncarea cât mai aproape de naturăl. Astfel este mai puțin toxică.
5. Cumpără inteligent
Fă o listă cu alimente sănătoase – legume, fructe, lactate, carne si pește, leguminoase, cereale integrale – și nu te lăsa “furată de piesaj” la super-market. Renunță la sosuri, maioneze, dulciuri. Nu le ține în casă și nu vei fi tentată!
6. Alege super-alimentele!
Care sunt acele super-alimente care te ajută să fii sănătoasă? Avocado, fructe de pădure, broccoli, somon, nuci, ciocolată neagră. Sună bine, nu-i așa?
7. Mănâncă doar gustări sănătoase
E simplu să iei o punga de chips-uri sau o ciocolată când ai nevoie de un boost de energie. Dar sănatos nu prea e! Iată ce gustări poți adăuga între mese, cu amendamentul că și aici gramajul contează: fructe, granola, iaurt grecesc – sunt variante pline de antioxidanți, calciu și fibre! Alege și snack-uri cu grăsimi, ele te țin satulă mai mult timp. Dar ai grijă la cantități: o felie de brânză gouda, un pumn de nuci ori migdale, nuci sau caju!
8. Fie, fă-ți o poftă din când în când și nu te simți vinovată!
Nu e indicat să renunți la ce iți place! La fel cum nu e indicat să consumi doar gogosi pentru ca le adori! Fă-ți pofta din când în când și asta nu va duce la frustrări pe termen lung, controlează-ți apetitul pentru “junk food” și te vei simți puternică. Și dacă mintea ta e fericită, te va ajuta! Savurează porția aceea de paste sau prăjitura aceea! Nu face un obicei din asta dar nu mai asocia mâncarea nici cu vinovația!
Există chiar o regulă a mâncatului sănătos și a poftelor! Nu ca e cazul să iei foaie și pix, dar e important să mănânci sănătos 80% din timp și să alegi “ceva bun” în 20% din cazuri. Hai ca nu e rău deloc!
9. Consumă grăsimi sănătoase și renuntă la zahăr!
Zahărul înseamnă calorii goale, fără nutrienți! Altfel spus, te ingrași fiindu-ți foame. În plus acționează ca un drog asupra creierului și vrei mai mult. Unde mai pui că îți crește colesterolul, riscul de diabet, cancer și boli cardio-vasculare!
Ca și zahărul și grăsimile nesănătoase sunt de evitat! Alege grăsimi monosaturate din ulei de măsline, nuci, avocado! Grăsimile saturate sunt acelea care îți afectează arterele iar cele sănătoase ajută la reglarea colesterolului.
10. Prânzul e masa ta!
E posibil să nu-ți prea vină să mănânci de cum te trezești. Așa că mănâncă de prânz ca o prințesă. Fă-ți tabieturi, pregatește-ți masa, ba chiar ia-ți caserola și mergi în parc, daca esți la job. La amiază poți alege un prânz la consistent, pentru că atunci digestia este la apogeu. Alege proteine și muuult verde: o supa de linte și o salată de exemplu!
11. Fă-ți un orar de mese și planifică-le dinainte
E simplu să “n-ai timp de gătit” și să ajungi să comanzi. Dar ai grijă să planifici cel mai des, și să știi de unde comanzi ce variante sănătoase ai la dispoziție! Cel mai bine este să ai un plan bun: fă asta imediat după ce revii de la piață: spală legumele cumpărate, taie-le și depozitează-le separat in frigider. Apoi, să te tot distrezi inventând feluri de mâncare sau gustări în timpul săptămânii! De ce să mănânci chipsuri când poți face repede un humus cu morcovi și castraveți deja tăiați?
Dacă te gândești să elimini o masă pentru că așa vei slăbi, te anunțăm că efectul este invers. Mănânci până la 100 de calorii în plus pe zi dacă ai un orar haotic al meselor. 100 de calorii – să fie vreo 30 de minute de plimbare! Merită?
12. Umblă la porții, mănâncă încet și nu alege mâncăruri plictisitoare!
Piept de pui la grătar cu salată! Uf, iar?! Nici nu te gândești bine la această combinație și deja îți vine să mănânci o ciocolată! Asta pentru că deja te-ai plictisit de anumite feluri de mâncare. Ai multe legume la indemână: ce zici de sfecla roșie și cartofi la cuptor? Ce zici de dovlecei la gratar? Când vine vorba de carne sau pește, fă-le la aburi sau la grill, dar adaugă ceva aromat- ierburi, lămâie, condimente!
Nu uita insă că sunt importante și cantitățile. Alege porții mai mici, chiar contează! Vei spune că nu te saturi! Ia-ți timp pentru o masă, fără orice altă activitate. Savurează ce mănânci și mestecă bine fiecare îmbucătură! De cel puțin 20 de ori. Cranț-cranț.
Ce înseamnă porții?
- Amidonoase (tăiței, paste, orez, cereale) – cât încap într-un pumn.
- Proteine (carne, brânză, tofu) – două palme.
- Fructe – de dimensiunea unei mingi de tenis.
- Legume – dimensiunea unui pumn
13. Renunță la îndulcitorii artificiali chiar dacă ai “zero calorii”
Deși îți promit că nu au calorii, băuturile de acest gen au mult sodiu, iar îndulcitorii artificiali nu sunt tocmai sănătoși! Dacă vrei să îți îndulcești cafeaua, cu puține calorii, alege ștevia. În rest, alege mierea crudă – negatită! – pe ici pe colo!
14. Fii atentă la ce carbohidrați mănânci și la câți mănânci!
Există carbohidrați nesănătoși – iar grânele cu gluten – chiar și cele integrale – ar intra la categoria aceasta. Dacă vrei să te menții, alege orez sau ovăz dar dacă vrei să slăbești alege pseudo-cerealele. Mănâncă carbohidrați din fructe și cartofi, de exemplu! Până la 150 de grame de carbohidrați pe zi înseamnă să alegi un stil de viață sănătos, pe termen lung. Dacă vrei să slăbești mai repede: consumă până la 50 de grame de carbohidrați pe zi!
O dietă cu număr redus de carbohidrați scade grăsimea abdominală și viscerală, nivelul zahărului din sânge, tensiunea arterială, trigliceridele și colesterolul! Atenție: când renunți la consumul de carbohidrați vei avea la început stări de amețeală, ușoară oboseală și dureri de cap. Durează 3-4 zile și are chiar o denumire amuzantă “gripă lipsei de carbohidrați”.
Leave A Comment