Soarele si plaja, o placere absoluta…de necontestat… si pe deasupra si in vacanta la mare. Poti evita asta? Nu…desigur…si nici nu vrei….Insa ca orice placere, in exces, soarele vine si cu partea “intunecata”…. Stresul oxidativ asupra pielii, formarea prematura a ridurilor, imbatranirea accelerata si alte afectiuni pe care le comunica dermatologii.
Dar stiinta ne ajuta totusi…se demonstreaza in studii cum stresul oxidativ ce se desfasoara in interior, poate fi combatut sau macar ameliorat tot din interior…ati ghicit cu ce… cu anumite alimente, bogate in vitamine si antioxidanti, adica substante ce reduc activitatea radicalilor liberi.
Dar lotiunile de protectie? Ne protejeaza, insa in acelasi timp ne impiedica sa sintetizam la nivelul pielii vitamina D, cea care la randul ei ne protejeaza de cancer (melanom malign) si alte afectiuni autoimune, vitamina care intervine in reglarea multor procese metabolice si in activitatea a mii de gene.… Asa ca, e musai ca zilnic sa ne expunem la soare in mod controlat, jumatate de ora, si nu doar in vacanta. In felul acesta, in mod natural se sintetizeaza intre 5000 si 10.000 de unitati de vitamina D.
Din pacate, vad in practica mea deficitul vitaminei D la foarte multi pacienti, care de regula lucreaza intr-o cladire, nu se expun in mod regulat la soare, in natura, sufera de obezitate si au o alimentatie saraca in surse de Vitamina D (peste gras, oua, lactate grase), toate acestea fiind cauze ale deficitului de vitamina D. In vacanta, sub protectia lotiunilor, avem si tendinta sa prelungim foarte mult statul la soare, sa crestem astfel expunerea la radiatii UVA, cele cu penetrare adanca. Deci avem nevoie de protectie suplimentara pe care o obtinem si printr-o dieta adecvata, consumand specific anumite alimente cu rol dovedit.
Iata ce trebuie sa contina meniul de vacanta astfel incat sa obtii o protectie suplimentara fara arsuri solare, inflamatie si riscul de cancer, imbatranire prematura.
– Apa pentru o buna hidratare. Exclus bauturile deshidratante precum alcoolul, cafeaua mai ales la plaja. Cat despre sucuri, zaharul din ele este un agent care prin glicare, adica prin legarea de fibrele de colagen, nu face decat sa ne accelereze oxidarea si degradarea pielii. Ruginim, adica oxidam in mod accelerat. Aspect valabil si daca vom consuma dulciuri la plaja sau alte preparate cu zaharuri adaugate.
– Fructe precum citrice – sunt bogate in vitamina C iar studiile arata ca adminsitrarea pe termen lung de vitamina C impreuna cu vitamina E, scade potentialul de formare a arsurilor solare.
– Capsuni – contin vitamina C, antioxidanti, taninuri. Functioneza si in aplicatii locale atunci cand s-a produs o arsura solara.
– Rodie – acidul elagic de aici protejeaza pielea de actiunea razelor UVA si UVB si sporeste sinteza glutathionului – cel mai puternic antioxidant intracelular. Extractul de rodie adaugat unei lotiuni de protectie solara ii poate spori eficienta cu 20%.
– Struguri negri – incetinesc formarea speciilor reactive de oxigen, contin polifenoli ce inhiba proliferarea celulara tumorala si quercetina ce amelioreaza efectele negative asupra ADN-ului produse de razele UV.
– Pepene – (bogat in licopen).
– Morcovi – contin betacaroten, un antioxidant foarte potent impotriva stresului oxidativ, mai ales cand este combinat cu vitamina E.
– Ceai verde – antiinflamator, protejeaza de stricaciunile produse pe termen lung de catre razele UV (adica riduri).
– Migdale – bogate in vitamina E si quercetina, protejeaza si repara pielea. Un studiu a concluzionat ca pacientii care au luat vitamina E echivalenta cu cea din 20 de migdale, inainte de expunerea la soare, au avut mai putine leziuni ale epidermei decat cei care nu au administrat vitamina E.
– Rosii – bogate in lycopen, un carotenoid cu rol de antioxidant si antiinflamator.
– Frunze verzi – bogate in luteina si zeaxanthina, alti carotenoizi ce impiedica multiplicarea celulara nedorita.
– Turmeric – un puternic aliment antiinflamator ce protejeaza celulele epidermei de radiatiile de tip UVB.
– Seminte de in, ulei din seminte de in si alte surse de grasimi Omega 3 – cu rol antiinflamator (ei da, ai inteles, arsura solara e si ea o inflamatie).
Practic, uite ce poti manca in aceasta vara:
- Smoothie cu rodie, capsuni, seminte de in si lapte de migdale.
- Salata de spanac, morcov ras, sos de rodie si somon cu sos de lamaie ulei de masline si un varfde lingurita de pudra de turmeric.
- Salata Taboulleh (rosii, patrunjel, ceapa, bulgur) si hummus cu turmeric.
- Inghetata de fructe (pepene, capsuni- date prin blender si apoi inghetate pe bat, la congelator).
- Salata de spanac, rucola sinuci , ulei de in alaturi de o mica garnitura de orez integral cu oregano uscat.
Dr. Ruxandra Plesea
Leave A Comment