Despre B12

Ce rol joaca Vitamina B12?

Vitamina B12 este una dintre vitaminele din complexul B. Este foarte importanta pentru sistemul nervos si pentru producerea de AND si ARN in celulele organismului. Deasemenea, vitamina B12 lucreaza impreuna cu acidul folic sa creeze celulele rosii din sange care sunt importante pentru sistemul cardiovascular si sistemul imunitar.

Ce se intampla cand nivelul de vitamina B12 sau cand aportul de vitamina B12 sunt scazute?

Cand aveti insuficienta de vitamina B12 veti observa ca obositi usor si va simtiti slăbit. Puteti simti senzatie de lesin sau ameteala, palpitatii la inima (batai rapide ale inimii) si sa simtiti ca va pierdeti respiratia. Desemenea apetitul dvs. este scazut, va doare limba sau e umflata, va amortesc mainile si picioarele sau se misca necontrolat. Este foarte comun pentru persoanele cu nivel scazut de vitamina B12 sa fie anemice, pentru că organismul nu poate produce normal celulele sangelui. Cand sunteti anemic, celulele se largesc si nucleul lor nu se formeaza asa cum trebuie. Daca insuficienta de vitamina B12 continua pe o perioada indelungata pot aparea probleme serioase si ireversibile la nivelul sistemului nervos, cum sunt dementa si pierderea memoriei.

Ce alte simptome apar?

 • Diaree
 • Ingalbenirea pielii si a ochilor
 • Iritabilitate si depresie
 • Psihoza
 • Slabiciunea muschilor, dificultate in mers
 • Senzatie de ardere in jurul gurii

De unde pot să iau vitamina B12?

Vitamina B12 se gaseste numai in mancare de origine animala, nu o puteti obtine din fructe, legume sau cereale. Surse bune de vitamina B12 sunt produsele lactate, pestele si organele animalelor, cum ar fii plamanul si rinichii, dar si ouale, carnea de porc si de vita. Puteti lua vitamina B12 din suplimente alimentare, de obicei este inclusa in majoritatea complexelor multivitaminice, in complexele de vitamina B sau sub forma injectabila.

Alte lucruri importante

Atunci cand ati trecut printr-o operatie de slabire va fii mult mai greu sa absorbiti cantitatea necesara organismului de vitamina B12 din surse alimentare. Din acest motiv medicul dvs. va recomanda suplimente de B12 sau B12 injectabila. Doctorul dvs. va lua cu regularitate analizele de sange ca sa evalueze deficienta de vitamina B12.

Suplimentul nostru de vitamina B12 este conceput special pentru a asigura necesarul zilnic optim al pacientilor de chirurgie bariatrica, fiecare tableta continand 1000 micrograme de B12. Acest produs este 100% fara lactoza si poate fii plasat sub limba, sau intre obraz si gingie pentru a se dizolva intr-o perioada de cateva minute. Faptul ca se dizolva treptat asigura contactul optim cu organismul si absorbirea vitaminei- nu inghitirea ei (cum ar fii in cazul unei pastile).
 • 100% fara lactoză- un procent destul de mare din pacientii care au trecut printr-o operatie de bypass sau duodenal switch devin intoleranti la lactoză. Alti pacienti care stiu de acest potential effect secundar evita produsele care contin lactoza in mod preventiv, pentru a nu avea probleme in viitor. Este foarte important pentru dvs. sa stiti ca majoritatea suplimentelor B12 disponibile in comert contin lactoza din 2 motive: tableta in sine contine lactoza si vitamina B12 este titrate in lactoza. In cazul al doilea, este posibil ca lactoza nici sa nu apara in descrirea continutului tabletei si sa descoperiti mai tarziu simptomele legate de intoleranta la lactoza. Produsul nostru insă este 100% fara lactoza: nu exista lactoza nici in baza produsului, iar vitamina B12 este titrate in calciu. Din acest motiv suplimentele nutritive Barinutrics sunt cunoscute ca fiind cele mai bune suplimente pentru pacientii chirurgiei de slabire.
 • Se dizolva usor- Multe dintre complexele sublinguale de vitamina B12 se dizolva rapid in gura, astfel inghitind produsul ceea ce nu este optim pentru persoanele care au malabsorbtie iar obiectivul medical este de a asigura absorbtia completa a vitaminei prin mucoasa bucala. Formula noastra este conceputa sa se dizolve in timp, in cateva minute, nu imediat, astfel permitand absorbtia optima. Pentru comfort optim sugeram sa puneti tableta intre obraz si gingie, in loc de sub limba.
 • Gust excelent- gustul este important (aroma de zemura), mai ales pentru un produs pe care trebuie sa-l dizolvati usor in gura. Comparat cu alte complexe vitaminice de B12, produsul nostru are un gust excelent, ceea ce incurajeaza pacientii!

Pentru cat timp si in ce doza trebuie sa iau alte suplimente alimentare?

 • 2-3 tablete de citrate de calciu pe zi pentru minim primii 2 ani dupa operatie, in combinatie cu suplimente de fier (1 tableta/zi), vitamina B12 (1 tableta/zi); dupa evaluarea medicala. Dupa operatie veti avea 4 controale in primii doi ani, 3 in primul an si 1 in al doilea an. In functie de rezultatele testelor facute este posibil ca doctorul sa va recomande sa luati suplimentele de calciu, fier si B12 pe o perioada mai lunga
 • Complex multivitaminic (2/zi) pentru tot restul vietii!!!
 • Suplimente proteice- sunt esentiale in primele 6-8 saptamani dupa operatie si recomandam incorporarea lor in alimentatia zilnica (in forma redusa, de exemplu shake-uri, batoane, biscuiti sau folosirea la gatiti a prafurilor proteice pentru a creste aportul zilnic de proteine dintr-un regim hipocaloric) pentru tot restul vietii.
 • 3 multivitamine/zi pentru tot restul vietii
 • 2-4 tablete de citrate de calciu, 1 tableta de fier, 1 tableta de B12 si vitamine suplimentare (vitamina A uscata, ditamina D uscata, zinc), in functie de recomandarea doctorului, pentru tot restul vietii!
 • 2 multivitamine pe zi pentru perioada in care aveti inelul instalat
 • Suplimente de fier, calciu si b12 in functie de recomandarea medicului.